Reciclare cartuse de imprimanta – beneficii multiple asupra mediului si sanatatii

Categorie articol: Tipografie

[:en]Reciclare cartuse de imprimanta - beneficii asupra mediului si sanatatii[:]

Reciclare cartuse de imprimanta – beneficii asupra mediului si sanatatii

Tonerul din cartusele imprimantelor este un praf granular fin, in compozitia caruia intra o cantitate mare de petrol (cca. 3-4 litri) si mai multe tipuri de rasini, care asigura aderenta pe hartie atunci cand sunt topite la temperaturi mari, de pana la 205 grade Celsius.

Atat aruncarea cartuselor care nu sunt depozitate si manipulate corect si se detrioreaza, se usuca sau expira si aruncarea cartuselor utilizate participa in aceeasi masura la poluarea mediului inconjurator, deoarece aceste contin inca praf rezidual, materiale plastice, diverse metale, etc., multe dintre ele fiind greu – degradabile sau chiar nedegradabile, poluante si toxice.

Perioada de descompunere a unui cartus folosit este de peste 1000 de ani, iar arderea lui poate polua mii de metri cubi de aer.

In plus, inhalarea constanta a prafului de toner afecteaza caile respiratorii, provocand iritatii. Alte efecte adverse, precum ameteli, dureri de cap, etc., pot aparea si de la ozonul care este generat in procesul de tiparire, de catre imprimanta laser, sau copiator. De aceea, nu este recomandat sa stam mult timp langa imprimantele laser de volum, care tiparesc continuu.

Daca am alinia cartusele utilizate anual, la nivel global, am putea inconjura Pamantul de cel putin 3 ori.

Numai in Romania, in fiecare an, se arunca in medie 5-6 milioane de cartuse, adica 50000 de metri cubi de deseuri, echivalentul a 1000 de tiruri pline si 5000 tone de plastic si alte componente toxice. Fabricarea acestei cantitati are nevoie de 2 milioane de litri de petrol.

Desi sunt extrem de utile si ne usureaza munca de zi cu zi, cosumabilele echipamentelor informatice reprezinta un factor important in poluarea mediului si a sanatatii.

Este timpul sa devenim mai responsabili si mai atenti cu tot ceea ce ne inconjoara, sa evouam si sa ne antrenam spiritul civic! Este timpul sa reciclam pentru a ne salva mediul si sanatatea!

Pentru fiecare 100 000 de cartuse reciclate, putem economisi 9.600 kg de aluminiu, 40 de tone de plastic si 1 000 000 de litri de ulei.

In Europa se fabrica 1.3 milioane de cartuse lunar. In 12 luni, se recicleaza maxim 17 milioane de cartuse de imprimanta laser, asta inseamna ca sunt salvate 6 milioane de litri de ulei, sufiecienti pentru a umble 3 bazine olimpice.

In America de Nord, mai mult de 40.000 tone de plastic si metal sunt economisite ca urmare a reciclarii cartusului.

Stiai ca cerneala de imprimanta costa mai mult decat combustibilul pentru navele spatiale sau decat o sticla de sampanie veche?

Daca nu sunt depozitate sau manipulate corespunzator, cartusele pot expira, se pot usca sau pot prezenta defectiuni ale componentelor, care duc la inlocuirea lor prematura (aruncarea lor).

Iata cateva sfaturi pentru o pastrare optima a cartuselor de imprimanta:

In cazul cartuselor laser (cu toner):

  • Nu scoateti cartusul din imprimanta sau copiator decat atunci cand este gol;
  • Transportul lui sa se faca cu atentie, deoarece orice lovire, sau actiune mecanica, poate distruge cilindrul si alte componente ale cartusului;
  • Nu expuneti cartusele laser la lumina. Cilindrii sunt fotosensibili si se deterioreaza;
  • Nu atingeti cilindrul fotosensibil;
  • Nu rotiti cilindrul fotosensibil fortand pinioanele;
  • Se pastreaza in pungi negre, in locuri ferite de lumina, intunecoase si fara umezeala;
  • Inainte de a le introduce in imprimanta cartusele trebuie “agitate” cateva secunde.

In plus, este foarte important ca, in perioadele reci si umede, cartusul de toner sa fie lasat pentru minim o ora la temperatura camerei, inainte de a-i desface ambalajul si a-l utiliza, pentru a evita condensul.

In cazul cartuselor inkjet (cu cerneala):

  • Nu lasati cartusele sa se usuce in imprimanta. Reumpleti-le atunci cand incep sa tipareasca cu intreruperi;
  • Este recomandabila reumplerea cartuselor intr-un interval cat mai scurt dupa ce acestea s-au golit;
  • Cartusele golite nu trebuie tinute in afara imprimantei pentru o perioada mai mare de 24-48 de ore, in acest mod evitandu-se uscarea si infundarea duzelor capului de printare;
  • Niciodata nu se aplica scotch sau orice alta banda adeziva pe capul de printare, aceasta manevra poate conduce la deteriorarea irecuperabila a cartusului;
  • Nu atingeti contactele sau circuitele electronice;
  • Recomandam sa se impacheteze in hartie pentru a fi transportate corespunzator la punctul de reincarcare;
  • Nu uitati sa indepartati banda autoadeziva de pe cartus inainte de introducerea in imprimanta;
  • Pentru rezultate optime la imprimare, dupa introducerea in imprimanta a cartusului, se recomanda efectuarea procedurii „curatare cartus”;
  • Este recomandata utilizarea imprimantei de cel putin 2 ori pe saptamana.

De asemenea, pentru un consum cat mai mic de toner sau cerneala, exista anumite reglaje tehnice foarte simple, care permit imprimantelor utilizarea unei cantitati mai mici de cerneala, imprimand, de exemplu, in mod economic sau optand pentru fonturi precum Century Gothic sau Times New Roman, mai degraba decat Arial sau Tahoma.

Ai nevoie de ajutor in compania ta? Contacteaza-ne: https://gefex.ro/contact

Articole din aceeasi categorie

Articole din alte categorii