• Servere

Un server este un program de calculator care ofera servicii altor programe de calculator (si utilizatorilor sai). Intr-un centru de date, computerul fizic pe care ruleaza un program de server este, de asemenea, deseori denumit server. Aceasta masina poate fi un server dedicat sau poate fi utilizat si in alte scopuri.

In modelul de programare client / server, un program de server asteapta si indeplineste cererile din programele client, care pot fi difuzate pe aceleasi computere sau pe alte computere. O aplicatie data intr-un computer poate functiona ca un client cu cereri de servicii de la alte programe si, de asemenea, ca server de cereri din alte programe.

  • Tipuri de servere

Serverele sunt adesea clasificate in functie de scopul lor. Un server Web, de exemplu, este un program de calculator care serveste paginile HTML sau fisierele solicitate. Programul care solicita continut web este numit client. De exemplu, browserul web este un client care solicita fisiere HTML de pe servere Web.

Iata cateva alte servere, printre numeroase alte posibilitati:

  • Server de aplicatii este un program intr-un calculator dintr-o retea distribuita care ofera logica de afaceri pentru un program de aplicatii.
  • Server proxy este un software care actioneaza ca un intermediar intre un dispozitiv punct final, cum ar fi un computer, si un alt server de la care un utilizator sau un client solicita un serviciu.
  • Server de posta electronica este o aplicatie care primeste e-mailurile primite de la utilizatori locali (persoane din acelasi domeniu) si de la expeditori la distanta si transmite mesajele de expediere trimise spre livrare.
  • Server virtual este un program care ruleaza pe un server partajat care este configurat astfel incat fiecare utilizator sa aiba controlul complet al unui server.
  • Server de blade este un sasiu server care gazduieste mai multe placi electronice subtiri, modulare, cunoscute sub denumirea de lame server. Fiecare blade este un server in sine, deseori dedicat unei singure aplicatii.
  • Server de fisiere este un computer responsabil pentru stocarea si gestionarea centrala a fisierelor de date, astfel incat alte computere din aceeasi retea sa le poata accesa.
  • Server de politici este o componenta de securitate a unei retele bazate pe politici care furnizeaza servicii de autorizare si faciliteaza urmarirea si controlul fisierelor.
  • Alegerea serverului potrivit

Exista multi factori care trebuie luati in considerare in mijlocul unei selectii a serverului, inclusiv a masinii virtuale (VM) si a consolidarii containerelor. Atunci cand alegeti un server, este important sa evaluati importanta anumitor caracteristici pe baza cazurilor de utilizare. Capabilitatile de securitate sunt, de asemenea, importante si probabil ca va exista o serie de caracteristici de protectie, detectare si recuperare, inclusiv criptarea datelor native pentru a proteja datele in zbor si date in repaus, precum si logarea evenimentelor persistente pentru a furniza o inregistrare indelebila a tuturor activitatilor . Daca serverul se va baza pe stocarea interna, alegerea tipurilor de discuri si a capacitatii este, de asemenea, importanta, deoarece poate avea o influenta semnificativa asupra intrarii / iesirii (I / O) si a rezistentei.

Multe organizatii scad numarul de servere fizice din centrele lor de date, deoarece virtualizarea permite mai putine servere sa gazduiasca mai multe incarcari de lucru. Aparitia cloud computing a modificat, de asemenea, numarul de servere pe care organizatia trebuie sa le gazduiasca la sediu. Ambalarea mai multor capacitati in mai putine cutii poate reduce cheltuielile totale de capital, spatiul de date al centrului de date si cerintele de putere si racire. Gestionarea mai multor sarcini de lucru pe mai putine casete poate, de asemenea, sa reprezinte un risc crescut pentru afacere, deoarece mai multe incarcari de munca vor fi afectate daca serverul nu reuseste sau trebuie sa fie offline pentru intretinerea de