• Baza de date

Este o colectie de informatii care este organizata astfel incat sa poata fi usor accesata, gestionata si actualizata.

Datele sunt organizate in randuri, coloane si tabele si sunt indexate pentru a facilita gasirea informatiilor relevante. Datele sunt actualizate, extinse si sterse pe masura ce se adauga informatii noi. Bazele de date proceseaza incarcarile de lucru pentru a le crea si actualiza, interogand datele pe care le contin si executa aplicatii impotriva lor.

Bazele de date contin in general agregari ale inregistrarilor sau fisierelor de date, cum ar fi tranzactiile de vanzare, cataloagele de produse si inventarele si profilurile clientilor.

De obicei, un manager de baze de date ofera utilizatorilor posibilitatea de a controla accesul la citire / scriere, specifica generarea de rapoarte si analizeaza utilizarea. Unele baze de date ofera compatibilitatea ACID (atomicitate, consistenta, izolare si durabilitate) pentru a garanta ca datele sunt coerente si ca tranzactiile sunt complete.

Bazele de date sunt raspandite in sistemele mari de cadre principale, dar sunt prezente si in statiile de lucru distribuite mai mici si in sistemele de mijloc, precum AS / 400 dar si computerele personale ale IBM.

  • Evolutia bazelor de date

Bazele de date au evoluat inca de la inceputul anilor 60, incepand cu baze de date ierarhice si de retea, prin anii 1980 cu baze de date orientate pe obiecte si astazi cu baze de date SQL si NoSQL si baze de date cloud.

Intr-o anumita perspectiva, bazele de date pot fi clasificate in functie de tipul de continut: bibliografic, text integral, numeric si imagini. In calcul, bazele de date sunt uneori clasificate in functie de abordarea lor organizationala. Exista numeroase tipuri de baze de date, variind de la cea mai raspandita abordare, baza de date relationala, la o baza de date distribuita, o baza de date cloud sau o baza de date NoSQL.

  • Baza de date relationala

O baza de date relationala, inventata de E.F. Codd la IBM in 1970, este o baza de date tabulara in care datele sunt definite astfel incat sa poata fi reorganizate si accesate in mai multe moduri diferite.

Bazele de date relationale sunt alcatuite dintr-un set de tabele cu date care se incadreaza intr-o categorie predefinita. Fiecare tabel are cel putin o categorie de date intr-o coloana si fiecare rand are un anumit exemplu de date pentru categoriile definite in coloane.

Limbajul de interogare structurat (SQL) este interfata standard a utilizatorului si a aplicatiei pentru o baza de date relationala. Bazele de date relationale sunt usor de extins si o noua categorie de date poate fi adaugata dupa crearea initiala a bazei de date fara a fi necesara modificarea tuturor aplicatiilor existente.

  • Baza de date distribuita

O baza de date distribuita este o baza de date in care portiunile bazei de date sunt stocate in mai multe locatii fizice si in care prelucrarea este dispersata sau reprodusa intre diferite puncte dintr-o retea.

Bazele de date distribuite pot fi omogene sau eterogene. Toate locatiile fizice dintr-un sistem de baze de date distribuite omogene au acelasi hardware de baza si ruleaza aceleasi aplicatii de sisteme de operare si de baza de date. Hardware-ul, sistemele de operare sau aplicatiile bazei de date intr-o baza de date eterogena distribuita pot fi diferite in fiecare locatie.

  • Baze de date Cloud

O baza de date cloud este o baza de date care a fost optimizata sau construita pentru un mediu virtualizat, fie intr-un nor hibrid, cloud sau cloud privat. Bazele de date Cloud ofera beneficii cum ar fi capacitatea de a plati pentru capacitatea de stocare si latimea de banda pe baza de utilizare per utilizator si ofera scalabilitate la cerere impreuna cu disponibilitatea ridicata.

O baza de date cloud ofera, de asemenea, posibilitatea intreprinderilor de a sprijini aplicatiile de afaceri intr-o implementare software-in-serviciu.

  • Baza de date NoSQL

Bazele de date NoSQL sunt utile pentru seturile mari de date distribuite.

Bazele de date NoSQL sunt eficiente pentru problemele de performanta ridicata a datelor pe care bazele de date relationale nu sunt construite pentru a le rezolva. Ele sunt cele mai eficiente atunci cand o organizatie trebuie sa analizeze bucati mari de date nestructurate sau date stocate pe mai multe servere virtuale din cloud.

  • Baze de date orientate pe obiect

Elementele create folosind limbi de programare orientate obiect sunt adesea stocate in baze de date relationale, insa bazele de date orientate spre obiecte sunt potrivite pentru aceste elemente.

O baza de date orientata spre obiecte este organizata mai degraba in jurul obiectelor decat in actiuni, si mai degraba in date decat in logica. De exemplu, o inregistrare multimedia intr-o baza de date relationala poate fi un obiect de date definibil, spre deosebire de o valoare alfanumerica.

  • Grafic de date

O baza de date orientata pe grafic sau o baza de date grafice este un tip de baza de date NoSQL care utilizeaza teoria graficelor pentru a stoca, a cartona si a interoga relatii. Bazele de date grafice sunt in principiu colectii de noduri si muchii, in care fiecare nod reprezinta o entitate si fiecare margine reprezinta o conexiune intre noduri.

Bazele de date din grafice cresc in popularitate pentru analizarea interconexiunilor. De exemplu, companiile ar putea utiliza o baza de date cu grafice pentru a mina date despre clienti din mediile sociale.

  • Accesarea bazei de date: DBMS si RDBMS

Un sistem de gestionare a bazelor de date (DBMS) este un tip de software care va permite sa definiti, sa manipulati, sa preluati si sa gestionati datele stocate intr-o baza de date.

Un sistem de gestionare a bazelor de date relationale (RDBMS) este un tip de software de gestionare a bazelor de date care a fost dezvoltat in anii 1970, bazat pe modelul relational, si este in continuare cel mai popular mod de a gestiona o baza de date.

Microsoft SQL Server, Oracle Database, IBM DB2 si MySQL sunt produsele RDBMS de varf disponibile pentru utilizatorii intreprinderilor. Tehnologiile DBMS au inceput in anii 1960 pentru a sprijini bazele de date ierarhice si includ sistemul de management al informatiilor al IBM si sistemul integrat de gestionare a bazelor de date al CA.