• Sisteme Operare

Un sistem de operare este un software de pe hard disk care permite hardware-ului computerului sa comunice si sa functioneze cu software-ul computerului. Fara un sistem de operare pe calculator, programele de calculator si software ar fi inutile. Imaginea din dreapta este un exemplu de Microsoft Windows XP, un sistem de operare popular si cum ar putea arata caseta daca ati cumpara produsul dintr-un magazin local de vânzare cu amanuntul.

  • Tipuri de sisteme de operare

Pe masura ce calculatoarele au progresat si dezvoltat de-a lungul timpului, la fel s-a intamplat si cu sistemele de operare.  Multe sisteme de operare pentru computer se vor incadra in unul din tipurile de mai jos.

GUI – Scurt pentru interfata grafica de utilizator, un sistem de operare GUI contine grafica si pictograme si este de obicei navigat prin utilizarea unui mouse computer. Vedeti definitia GUI pentru o definitie completa.

System 7.x
Windows 98
Windows CE

Multi-utilizator – Un sistem de operare multi-utilizator permite mai multor utilizatori sa utilizeze acelasi computer in acelasi timp si in momente diferite. Consultati definitia pentru mai multi utilizatori pentru o definitie completa. Exemple de sisteme de operare care ar intra in aceasta categorie sunt:

Linux
Unix
Windows 2000

Multiprocesare – Un sistem de operare capabil sa suporte si sa utilizeze mai mult de un procesor de calculator. Exemple de sisteme de operare care ar intra in aceasta categorie sunt:

Linux
Unix
Windows XP

Multitasking – Un sistem de operare capabil sa permita executarea mai multor procese software in acelasi timp. Exemple de sisteme de operare care ar intra in aceasta categorie sunt:

Linux
Unix
Windows 8
Windows 10

Multithreading – Sisteme de operare care permit ca diferite parti ale unui program software sa ruleze simultan. Exemple de sisteme de operare care ar intra in aceasta categorie sunt:

Linux
Unix
Windows XP