Top 7 cele mai apreciate preparate de iarna, pregatite TOAMNA
Toamna nu inceteaza sa ne incante cu frumusetea si culorile ei, cu mirosul de vinete coapte sau dovleac, cu bunatatile culese direct din natura si beneficiile pe care le au acestea asupra sanatatii noastre. Aceasta este perioada perfecta in care gospodinele pot culege bogatiile naturii, le pot conserva si depozita in camara, pentru a le folosi in lunile de iarna.
Din pacate, insa, in ultimii ani, supermarketurile au inlocuit cu succes activitatile gospodinelor de alta data, oferind, in prezent, absolut orice produs, intr-un timp record, fara a mai fi nevoie de liste lungi de cumparaturi, de curatarea alimentelor, prepararea lor, racirea si depozitarea in locuri racoroase si sigure, etc. Trebuie doar sa il iei de pe raft, sa il achiti si sa il servesti!
Cu toate astea, momentul in care gustam prima oara magiunul de prune cu nuci, intins pe o felie de paine calda, de casa, abia scoasa din cuptor, mirosul de zacusca fiebinte si al altor bunatati pe care le preparam acasa, au o semnificatie aparte si o aroma unica si autentica, deosebindu-se de la distanta de asa-zisele produse “eco” si “bio” de pe rafturile magazinelor, care, in plus, au si un pret cam “piperat”, in comparatie cu gustul lor fad.
In plus, un alt beneficiu pe care nu il putem ignora, este aportul de vitamine si minerale adus de fructele si legumele “de gradina”, esential in perioadele friguroase ale iernii, cand imunitatea tinse sa scada considerabil. Nimic nu este mai “eco” decat ceea ce culegi din propria gradina sau de la taranii autentici din piete.
Intr-adevar, este mult mai confortabil sa iti cumperi alimentele de care ai nevoie din magazin, insa pe cat de simplu este, pe atat este si de nesanatos. Conservele si muraturile din supermarket contin o cantitate foarte mare de ulei, conservanti, bicarbonat si alte E-uri, pe care le poti evita in preparatele facute in casa.
Inainte de a ne apuca de cumparat alimentele pentru conserve si muraturi, trebuie sa ne gandim bine ce dorim sa consumam la iarna si cat vom consuma din ele, pentru a evita risipa. Este pacat sa arunci la primavara o jumatate de butoi de varza murata si cateva rafturi cu borcane de zacusca mucegaita.
Iti voi prezenta in continuare cele mai apreciate preparate de iarna, pregatite toamna:

1. Zacusca
Cuvantul “Zacusca” provine din slava, la origine avand intelesul de “gustare” sau “aperitiv”.
Am ales sa o pun prima in topul celor mai apreciate preparate de toamna, deoarece consider ca nu exista roman caruia sa nu ii placa aceasta mancare.
Este o delicatesa, pe care o poti prepara din vinete, ardei, ciuperci, fasole si chiar … peste si nu isi pierde deloc gustul pana ce va fi consumata, in sezonul rece.
Poate fi condimentata si aromata dupa bunul plac si consumata ca atare, intinsa pe paine, sau combinata cu alte feluri de mancare, ca si garnitura.
Cu toate acestea, desi este gatita integral din legume, zacusca este considerata un fel de mancare greoi, din cauza cantitatii mari de ulei, dar care este necesar in timpul iernii, cand organismul incepe sa aiba carente de vitamine si minerale.

2. Muraturi
Ce roman autentic nu-si pune macar un borcan de castraveti, varza sau gogonele pentru iarna?
Daca iti pregatesti muraturi pentru iarna, opteaza pentru retetele pe baza de apa si sare. Se pune o lingura rasa de sare la un litru de apa. In felul acesta te asiguri ca vei avea o portie zdravana de probiotice, o imunitate crescuta si un colon sanatos.
In plus, orice tocanita de cartofi sau friptura este mult mai savuroasa alaturi de o muratura.

3. Suc de rosii, bulion, rosii conservate
Rosiile sunt gustoase, sanatoase si foarte des utilizate in bucatarie, in retete diverse, asa incat bulionul si rosiile conservate au devenit indispensabile din camara in timpul iernii, fiind adesea folosite la sosuri, tocanite, ciorbe sau chiar salate.
In plus, sunt singurele alimente ale caror substante active devin mai puternice prin fierbere, decat in stare proaspata. Licopenul si carotenoidul sunt benefice organismului datorita proprietatilor sale antioxidante si datorita rolului lor in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.

4. Zarzavat pentru ciorbe si alte mancaruri
Poti alege sa combini morcovi, telina si patrunjel, taiate cubulete, sa le usuci bine si sa le bagi la congelator. Daca nu iti place gustul legumelor dezghetate, le poti cali intr-un strop de ulei cu sare.
Sau poti opta pentru o combinatie de ardei, rosii, morcov, patrunjel, pastarnac, telina si verdeturi, peste care le conservi in apa si sare, pentru un gust cat mai apropiat de cel proaspat.
Supele din zarzavat se recomanda cu precadere persoanelor care sufera de boli de stomac, ele fiind usor digerabile, dar si celor cu circulatia sanguina defectuoasa.

5. Dulceata, marmelada, gem si compot
Sunt considerate deserturile iernii. Fie ca preferi sa iti petreci serile reci de iarna in compania unui bol de comport si o felie de paine calda cu gem, ca sa iti aminteasca de copilarie, fie ca esti iubitor de prajituri cu dulceata ori clatite cu marmelada, acestea nu trebuie sa lipseasca din camara ta!
Retetele sunt felurite, dupa cum sunt lasate din generatii anterioare de gospodine trecute prin sudoarea muncii, iar pentru un plus de savoare exista tot felul de artificii naturale: vanilie, scortisoara, seminte de anason, nuci sau migdale.

6. Fructe si legume la congelator
Acestea pot ingloba pana la 80% din substantele active, asadar va puteti bucura toata iarna de minerale, vitamine si enzime.
Poti congela majoritatea fructelor, legumelor si zarzavaturilor din aceasta perioada, cu conditia sa le tai cat mai marunt, pentru a le putea face loc in congelator.

7. Fructe si legume uscate
O metoda de conservare simpla si eficienta, daca este utilizata corect, este deshidratarea legumelor si a fructelor. Acestea se aseaza pe gratare de lemn sau plastic, se expun la soare, in locuri fara praf sau insecte, iar dupa 10-14 zile legumele uscate pot fi puse la rece, in camara.
Fructe si legume astfel uscate pot fi caise, prune, mere, rosii, ardei, usturoi etc. si se pot consuma cu succes in lunile geroase fie ca atare, fie in cobinatie cu alune si seminte, ca o alternativa sanatoasa la snacks-urile din comert, fie rehidratate in preparate culinare diverse.
Ai nevoie de servicii de Catering? Contacteaza-ne: https://gefex.ro/contact
Sfaturi pentru o petrecere memorabila de sfarsit de an
/0 Comments/in Food and Events /by[:en] [:ro] [:]
8 MARTIE – O SEARA SPECIALA
/0 Comments/in Food and Events /by[:en] [:ro] [:]
Sfaturi pentru o petrecere memorabila de sfarsit de an
/0 Comments/in Food and Events /by[:en] [:ro] [:]