TOP 11 cele mai comune “capcane imobiliare” si cum le poti evita
Zilnic, sunt vandute mii de locuinte. Fie ca sunt cumparate cu scop investitional – pentru a fi revandute ori inchiriate – sau vor fi locuite chiar de proprietari, fie ca sunt la periferie, ori in centru, scumpe sau ieftine, cert este ca cererea lor se afla intr-o continua crestere. Tocmai de aceea, riscurile cumparatorilor de a pica in “capcana imobiliara” a vanzatorilor, dezvoltatorilor si brokerilor sunt tot mai mari.
Dupa cum spuneam, piata imobiliara este intr-o continua crestere, la fel si tentatia vanzatorilor de a-si pacali clientii, mai ales cand intalnesc persoane fara pic de experienta in acest domeniu, grabite sa se mute “de la parinti”, “intr-un apartament mai mare”, “de la apartament la casa” sau “mai aproape de centru”.
Si colac peste pupaza, domeniul imobiliar este activitatea in care clientii se pot pacali cel mai usor, cel mai repede si chiar se intampla si cel mai des. De ce? Pentru ca nimeni nu achizitioneaza o casa noua in fiecare zi, ca sa poata capata experienta in acest sector. Majoritatea fac o astfel de achizitie o singura data in viata.
Astfel, cu un costum “la dunga”, un dialog cursiv, presarat cu termeni greu de inteles pentru “incepatori” si asezonat cu o atitudine aparent binevoitoare, plus putina presiune asupra interlocutorului si boom! – Apartamentul scump, mic, situat intr-un bloc vechi, la periferia orasului, pe o strada neasfaltata este vandut!
Totusi, daca vrei sa achizitionezi o locuinta noua, nu trebuie sa te sperii. Toate aceste neplaceri pot fi evitate daca apelezi la persoanele competente potrivite si daca tii cont de cativa factori, pe care ti-i voi prezenta in continuare.
1. Apartamentul/casa pe care urmeaza sa o achizitionezi sunt situate pe strazi neamenajate, traficul pana la locuinta este interminabil, iar punctele comerciale lipsesc cu desavarsire

Romania este plina de drumuri proaste, nu ne mai plangem. Totusi, daca strada pe care este situata locuinta este plina de gropi si de noroi, cu trotuare proaste ori inexistente, sau si mai rau – neasfaltata, atunci este cazul sa refuzi din start acea proprietate.
In plus, daca observi ca in zona nu exista magazine alimentare, supermarketuri, farmacii, piete, etc. iar drumul pana la cele mai apropiate astfel de puncte comerciale este unul interminabil, de asemenea, refuza!
2. Lipsa locurilor de parcare
Ai plecat sa vizionezi un apartament si te invarti de 30 de minute in jurul blocului pentru a gasi un loc de parcare? Imagineaza-ti cum este sa vii de la job, obosit si nerabdator sa iei in sfarsit cina si sa patesti asta… zilnic!
Refuza!
3. Privelistea este obstructionata / luminarea naturala a locuintei lipseste
Un apartament cu o o priveliste superba la lac sau parc este greu de gasit, mai ales in orasele supra-aglomerate. Cu toate acestea, romanii ar fi dispusi sa scoata din buzunare mii de euro in plus pentru un astfel de “beneficiu special”. Atentie, insa, ca s-ar putea ca in viitorul apropiat, in spatiul verde din fata blocului, pentru care ai platit in plus, sa se instaleze un nou bloc, impunator si sa iti obstructioneze atat privelistea cat si patrunderea luminii naturale in locuinta.
Conform prevederilor din Ordinul 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, “Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore la solstitiul de iarna, a incaperilor de locuit din cladire si din locuintele invecinate“.
Daca locuinta nu respecta aceste lucruri, refuza!
4. Compartimentarea/Repartizarea nereusita a apartamentului

Multi dintre vanzatorii de apartamente mint cu privire la compartimentarea si repartizarea camerelor pentru a obtine niste bani in plus.
Intr-adevar, in poze, imobilul pare a fi locuinta de vis, camere mari, mobilate recent, etc, dar ce te faci atunci cand descoperi ca usa de la intrare da direct in dormitorul matrimonial, in loc de living si nu ai avut timp sa faci patul de dimineata, iar musafirii tocmai iti bat la usa…
Repartizarea nereusita a apartamentelor conduce, de cele mai multe ori, la situatii jenante.
La fel de incomoda este si situatia in care iti este promisa o casa decomandata, iar dupa semnarea contractului, vezi ca, de fapt, trebuie sa traversezi toate camerele din locuinta pentru a ajunge din dormitor la toaleta, chiar in toiul noptii.
Daca iti este promis un apartament, iar la vizionare descoperi ca nu este conform descrierii, refuza!
5. Lipsesc spatiile de depozitare impuse de reglementarile in vigoare
Intr-adevar, nu este mentionat in lege faptul ca, in apartamente, trebuie sa existe “debarale”, insa, in cele mai multe dintre locuintele noi, spatiile de depozitare, sub orice forma, lipsesc cu desavarsire!
Refuza un apartament in care nu ai unde sa iti pui hainele de iarna, mopul sau aspiratorul.
6. Suprafata construita vs. suprafata locuibila vs. suprafata utila
Cele mai mari tepe apar atunci cand cumparatorul “confunda” mai mult sau mai putin intentionat suprafata construita cu cea utila.
Suprafata construita reprezinta intreaga suprafata a apartamentului.
Suprafata locuibila este suprafata care cuprinde incaperile de locuit, respectiv dormitoarele si living-ul.
Suprafata utila include toate suprafetele utile ale incaperilor, mai putin spatiul ocupat de balcoane, praguri, nise de radiatoare, suprafete ocupate de dotari ale apartamentului, etc.
7. Camere prea mici

O casa in care patul cu dimensiuni standard pentru doua persoane ocupa intreaga suprafata a dormitorului, o bucatarie in care poti baga doar un aragaz cu doua ochiuri sau o baie in care usa aproape ca loveste toate obiectele sanitare din incapere si un hol prin care abia te strecori, trebuie, evident, evitata, doar vrei un apartament si nu o rulota!
8. Pretul apartamentului este mult peste pretul zonei
Inainte de semnarea unui contract de vanzare-cumparare pentru un apartament, fa un mic studiu de piata al zonei in care este situat apartamentul ce urmeaza a fi achizitionat.
Daca pretul apartamentului este cu mult peste pretul zonei respective, incearca sa negociezi suma. Daca vanzatorul nu scade pretul, atunci este cazul sa refuzi tranzactia.
9. Imobilul este construit in anul 1950, dar nu este incadrat la risc seismic sau nu ti s-au prezentat aceste informatii
Inainte de achizitionarea unui apartament intr-un bloc vechi, este bine sa intrebi administratorul blocului daca exista vreun risc seismic sau daca blocul prezinta orice alt risc/problema.
Pentru siguranta ta, iti recomand sa apelezi la specialisti pentru o expertiza tehnica a blocului.
10. Taxele si comisioanele agentiei – informatii neclare pentru cumparator

Daca apelezi la o agentie imobiliara atunci cand achizitionezi un apartament nou, verifica nivelul comisionului perceput de agentie, precum si daca acesta contine TVA sau nu. Cere detalii despre serviciile incluse in comisionul solicitat din momentul in care sunati, nu exista comision standard, exista o astfel de exprimare folosita pentru a influenta opinia in privinta comisionului fix.
11. Finalizarea constructiei, termenii ante-contractuali si contractuali – informatii neclare pentru cumparator
In cazul in care blocul este inca in constructie, pentru a evita surprizele neplacute, inainte de a semna ante-contractul, cere o anexa cu schita apartamentului, informatii exacte si reale cu privire la suprafata, materialele de constructie care au fost folosite si finisaje.
Cere informatii exacte si reale cu privire la termenul de finalizare al constructiei si al datei de predare-primire, afla daca sunt prevazute penalizari pentru intarzieri si care sunt drepturile in cazul intarzierilor.
Avansul pe care trebuie sa il platesti inca de la semnarea ante-contractului trebuie facut in prezenta unui notar.
Ai nevoie de sfaturi si ajutor in achizitionarea unei locuinte noi? Contacteaza-ne: https://gefex.ro/contact
TOP 11 cele mai comune “capcane imobiliare” si cum le poti evita
/0 Comments/in Servicii Imobiliare /by[:en] [:ro] [:]
7 sfaturi utile pentru cei ce doresc sa investeasca cu succes in imobiliare
/0 Comments/in Servicii Imobiliare /by[:en] [:ro] [:]
Afla care sunt cele 4 trucuri pentru un anunt imobiliar reusit
/0 Comments/in Servicii Imobiliare /by[:en] [:ro] [:]