7 sfaturi utile pentru cei ce doresc sa investeasca cu succes in imobiliare
Oamenii vor avea mereu nevoie de un spatiu amenajat special pentru a locui, a munci, a se distra sau pentru a-si petrece timpul. Asadar, cand vine vorba de investitii imobiliare, posesia uneia sau a mai multor proprietati este si va fi intotdeauna o idee buna.
Nu trebuie sa ai studii avansate in domeniul imobiliar sau sa cheltuiesti o avere pe cursuri si carti de specialitate pentru a investi cu succes in imobiliare. Multe persoane fara prea multa experienta s-au indrepat catre domeniul investitiilor imobiare si au reusit sa isi asigure un venit pasiv constant si multumitor, prin simplul fapt ca au analizat cu mare atentie oportunitatile oferite de piata.
Daca te-ai gandit si tu sa investesti in acest domeniu pentru a-ti castiga independenta financiara fara niciun efort, iata ce trebuie sa stii:
-
Stabileste-ti obiectivele
Cred ca multi dintre noi s-au gandit macar o data sa achizitioneze un teren, un apartament, o casa, sau orice alt spatiu, pe care, ulterior, sa il inchirieze sau sa il vanda la o eventuala crestere a pietei, insa, nestiind exact ce implica acest lucru, au intrat intr-o stare de confuzie si au renuntat.
Pentru a evita o astfel de situatie, trebuie sa creezi o strategie bine gandita pentru a evita erori, capcane si greseli care pot costa foarte scump:
- Ce fel de proprietate cauti: un apartament, o casa, un teren, un birou?
- Doresti un spatiu propriu sau unul pe care s ail poti inchiria/vinde ulterior?
Odata ce ai stabilit obiectivele principale, esti gata sa pornesti la drum!
-
Fa o analiza financiara
Cele mai importante cifre pe care trebuie sa le cunosti sunt:
- Venituri nete (venituri / cheltuieli)
- Fluxul de numerar (venituri nete / plati pentru finantarea datoriei)
- Rentabilitatea investitiei (fluxul de numerar / investitie)
- Rata dobanzii (venitul net / pretul imobilului)
- Rambursarea in numerar (fluxul de numerar / investitie)
- ROI total (rentabilitate totala / investitie totala)
„Investitia” se refera la cat de mult investesti in proprietate.
„Finantarea datoriei” reprezinta eventualele imprumuturi pe care trebuie sa le achizitionezi pentru a cumpara proprietatea.
„Rentabilitatea totala” inseamna fluxul de numerar, acumularea capitalului propriu (adica capitalul propriu castigat din chiriasii care platesc chiriile), aprecierea si impozitele.
Odata ce ai ințeles aceste cifre, ar trebui sa ai suficiente informatii pentru a determina daca achizitionarea proprietatii se potriveste cu scopul financiar.
Daca, totusi, nu esti sigur ca stii sa creezi o strategie pentru obiectivele tale financiare, intalnirea cu un consultant financiar este un prim pas excelent.
-
Stabileste o perioada avantajoasa pentru a face o investitie
Iti dau un exemplu: acum cativa ani, am vrut sa cumpar un apartament intr-un complex rezidential nou, destul de impunator, intr-o perioada de boom.
Am intrat in incaperea care deservea ca loc de informatii / vanzari, unde, doua doamne prea bine dispuse isi serveau cafeaua si bine-inteles, nelipsita tigara. M-au pus sa astept cateva minute afara, pana isi termina “treaba” si ma pot primi inauntru.
Dupa 15 minute, in sfarsit se deschide usa si sunt chemat in incapere. Cu toata experienta mea de broker de imobiliare, incep a-I pune intrebarile potrivite, pentru a afla daca acolo gasesc apartamentul pe care mi-l doresc: cat imp are? Cat costa un mp? La ce etaj gasesc apartamente disponibile? Finisaje, instalatie sanita, electrica, parcare, boxa, etc.
Raspunsul primit? – Gasiti toate informatiile pe site. Altceva?
Da, in boom sunt clienti cu duiumul in imobiliare. Agentii imobiliari devin arganti, nu cedeaza nimic, te servesc prost si nu iti aloca timp sa iti explice. Dezvoltatorii construiesc repede si vand fara sa mai stea la negocieri. Este o piata a vanzatorilor, cumparatorii sunt multi si se adapteza la conditii, la preturi si la toanele vanzatorilor. Cumparatorii au putina putere pentru ca sunt multi si vanzatorii au de unde alege.
Evita, de asemenea si perioadele de vara, cele in care dobanzile bancare sunt la valoare minima, atunci cand se apropie sfarsitul programului Prima Casa, momentele in care legea darii in plata a blocat deja partial piata imobiliara si orice alta perioada in care sunt supra-solicitate investitiile imobiliare.
-
Nu te grabi
Analizarea pietei are loc in momentul in care se pot compara mai multe proprietati.
Oricat de tentant ar parea, niciodata nu trebuie aleasa prima oferta care pare interesanta, uneori trebuie vazute multe proprietati pentru a decide in mod corect.
-
Analizeaza beneficiile si riscurile
Tocmai ai vizitat un imobil care iti place si se incadreaza si in buget?
Nu uita sa faci o analiza cat mai amanuntita si mai completa a spatiului, pe baza istoricului ei.
Iata ce trebuie sa verifici:
- Anul in care a fost contruit imobilul
- De cate ori a mai fost vandut pana acum
- Starea imobilului si eventualele imbunatatiri care trebuiesc aduse
- Distanta fata de principalele puncte de interes ale orasului
- Vecinii si eventualele evenimente si obiceiuri din bloc si/sau cartier
- Pretul de inchiriere si/sau vanzare a proprietatii, luand in considerare si potentialul zonei respective
La final, trage o linie si vezi cat de rentabila va fi investitia ta.
-
Procesul de cumparare
Pe parcursul procesului de cumparare, trebuie sa acorzi o atentie sporita documentelor, actelor, titlurilor de proprietate, etc., deoarece pot aparea, ulterior, probleme si erori ireparabile sau foarte greu de indreptat, care sa implice procese de judecata, timp si bani multi.
De accea, este recomandat ca tranzactia sa fie verificata atent si competent de persoana specializata in domeniu si anume consilierul de imobiliare, care asigura asistenta juridica asupra investitiei.
-
Consiliere de specialitate
Este recomandat ca investitiile imobiliare sa fie realizate in conditii de siguranta. Recomandam consilierea de specialitate pe care o poate oferi doar un expert in domeniu.
Desi poti realiza si singur astfel de tranzactii, experienta si competentele aprofundate ale unui consilier imobiliar isi vor spune cuvantul, oferindu-ti spre investitie proprietatile potrivite pentru nevoile tale, reale si profitabile.
Ai nevoie de consiliere de specialitate? Contacteaza-ne: https://gefex.ro/contact
TOP 11 cele mai comune “capcane imobiliare” si cum le poti evita
/0 Comments/in Servicii Imobiliare /by[:en] [:ro] [:]
7 sfaturi utile pentru cei ce doresc sa investeasca cu succes in imobiliare
/0 Comments/in Servicii Imobiliare /by[:en] [:ro] [:]
Afla care sunt cele 4 trucuri pentru un anunt imobiliar reusit
/0 Comments/in Servicii Imobiliare /by[:en] [:ro] [:]